Żywność probiotyczna dla zdrowej diety

Probiotyki występują w wielu formach. Możesz je znaleźć w jogurcie, kapsułkach i proszku. Gastroenterolodzy i inni lekarze nie zawsze uznają je za korzystne.

Suplementy probiotyczne są dostępne w postaci kapsułek i proszku. Różnica polega na dawkowaniu i sposobie ich spożycia. Większość pokarmów probiotycznych występuje w suplementach, które są przyjmowane podobnie jak witaminy lub multiwitaminy z posiłkami lub jako przekąski. Gdy przyjmowane w ten sposób, powinny ich unikać osoby ze słabym układem pokarmowym, takie jak niemowlęta i dzieci, lub osoby z osłabionym układem odpornościowym, w tym osoby przechodzące chemioterapię, terapię immunosupresyjną oraz osoby poddawane ciężkiej antybiotykoterapii.

Suplementy probiotyczne nie są wchłaniane do krwiobiegu ani przewodu pokarmowego, w którym rosną bakterie probiotyczne, chociaż czasami niektóre szczepy bakterii mogą nadal przedostawać się do krwi przez pęknięcia w błonie śluzowej lub wyściółce jelit. Następnie suplement probiotyczny jest usuwany z organizmu wraz z odpadami, a niektóre bakterie pozostają w jelitach i okrężnicy. Niektóre badania wskazują, że nie ma wystarczającego lub wręcz żadnego transferu składników odżywczych z suplementu do organizmu gospodarza. Jednak większość badań wskazuje, że mikroorganizmy żyją w jelitach i pomagają utrzymać zdrową równowagę mikroorganizmów i innych składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowia żywiciela.

Niektóre badania wskazują, że suplementacja kilku szczepów lub gatunków probiotycznych może mieć korzystny wpływ na pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna (nieswoistym zapaleniem jelit) i wrzodziejącym zapaleniem okrężnicy (rak okrężnicy), niektórymi nowotworami, HIV, zaburzeniami nerek i chorobami zakaźnymi. Niektóre badania wskazują również, że probiotyki mogą mieć korzystny wpływ na zespół jelita drażliwego i niektóre problemy gastroenterologiczne. Probiotyki mogą również zmniejszać ryzyko infekcji związanych z cukrzycą i mogą zmniejszać ryzyko raka okrężnicy u mężczyzn. Niektóre badania wskazują, że probiotyki zapewniają korzyści terapeutyczne u pacjentów z zespołem jelita drażliwego, chorobą Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącym zapaleniem okrężnicy i innymi chorobami zapalnymi jelit. Suplementacja Lactobacillus jest zalecana w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego ze względu na niski poziom tolerancji ludzkiego układu odpornościowego na bakterie Lactobacillus w tej chorobie.

Suplementy prebiotyczne (probiotyczne) są na ogół stosowane w łagodnych lub antybiotykowych infekcjach jelitowych oraz w celu zmniejszenia ryzyka infekcji przewodu pokarmowego. Termin prebiotyk odnosi się do organizmu, który z kolei jest przyjazny dla drugiego. Słowo prebiotyk pochodzi od terminu pepsyna, która jest pierwszą substancją chemiczną, która wchodzi w kontakt z bakteriami. Dokładny związek między probiotykiem a prebiotykiem nie jest znany, ale uważa się, że prebiotyk pomaga chronić probiotyk przed zanieczyszczeniem. Prebiotyki występują naturalnie w jelicie i zwykle występują w postaci cukru w ​​spożywanym przez nas pożywieniu.

Suplementacja FOS – jest dobrym przykładem suplementu probiotycznego. FOS zawiera drożdże zwane FOS. FOS to bielmo słodkiego grzyba, który odżywia się węglowodanami w diecie człowieka. Drożdże są obecne w kilku kulturach probiotycznych, takich jak Acidophilus, Clostridium i Bifidus, które są powszechnie stosowane jako probiotyki. Niektóre z kilku szczepów probiotycznych zawierających FOS to Acidophilus, Streptococcus i Enterococcus.

Saccharomyces boulardii – to jeden z dwóch głównych gatunków produktów probiotycznych. Saccharomyces boulardii to organizm powszechnie występujący w jelitach większości zwierząt. Jest w większości odporny na różne formy antybiotyków. Te antybiotyki są podawane w celu zwalczania określonej choroby, takiej jak infekcja dróg moczowych lub infekcja przewodu pokarmowego. Jednak, ponieważ jest teraz oporny na różne antybiotyki, jest obecnie stosowany jako probiotyk w leczeniu chorób takich jak IBS, zapalenie uchyłków i zapalenie uchyłków.

Lactobacillus – to kolejny gatunek, z którego składa się probiotyk Narine http://konopny-sklep.pl/narine. Lactobacillus acidophilus jest znany ze swojej zdolności do wytwarzania nadtlenku wodoru. Pomaga to zabić szkodliwe bakterie w organizmie. Lactobacillus jest zwykle obecny w zdrowej diecie, zwłaszcza w mleku, dlatego zaleca się spożywanie mleka i jogurtu w ramach codziennej diety. Lactobacillus można również wprowadzić do organizmu za pomocą suplementów.